След трагедията в Мюнхен, българите искат адекватни политически решения

Посолството на ФРГ в София.
Посолството на ФРГ в София. / БГНЕС

След трагедията в Мюнхен българските граждани искат от политиците да осъзнаят сложността на обстановката и да вземат адекватни решения срещу заплахите.

Два слънчогледа можеха да се видят в двора на немското посолство в София по обед - часове след кървавата трагедия в Мюнхен, където стрелец уби 9 и рани още 16 души. Цветята са били донесени от двама човека сутринта, разказаха хора, които работят в района, предаде репортер на БГНЕС.

Около посолството на Германия днес по обед бе тихо. Дали заради мястото, съботния ден или сезона на отпуските там не бе отрупано с цветя в знак на съпричастност с трагедията в Мюнхен. Такава, каквато помним, например, от миналата година след терористичен акт в Париж срещу сатиричното френско списание "Шарли ебдо".

Въпреки това Зоя, която живее в района очаква хората да покажат съпричастност и да сложат цветя. „Трябва да покажем съпричастност, както е навсякъде по света”, каза жената. А това, че до обед все още нямаше такива, тя си обяснява по-скоро със сезона и съботния ден. На фона на трагичните събития в Мюнхен Зоя смята, че нашите политици трябва да се осъзнаят, защото хората се страхуват, че и тук може да се случи нещо подобно. Тя сподели, че наскоро й се наложило да премине по улица в центъра - „Цар Симеон” и изпитала толкова страх, че веднага завила.

Само два слънчогледа имаше в двора на посолството, оставени от възрастна двойка.
Само два слънчогледа имаше в двора на посолството, оставени от възрастна двойка. / БГНЕС

„Боли ме сърцето от всички безобразия“, заяви Мирчо Турмачки. Мъжът разказва, че е бил често в Мюнхен по работа в миналото и му е станало много тъжно. Той няма близки и познати, но има добри спомени от този град от честите си посещения там по служба. „Няма да има изход от това положение. Сутринта ми мина като мисъл, че е крайно време да се затворят границите. Можеш да влезеш в България или в Германия само срещу виза, издадена ти от някаква служба. Всички онези, които правят опити да преминават границите от държава в държава по втория начин – да има бариера, край”, отсече той.

Мирчо, който също живее в района около посолството, си припомни, че някога е пътувал именно с визи. Това, че пред посолството няма толкова много цветя днес, той си обяснява с това, че самата Германия си има правила и дисциплина, която се различава от много държави в света. „Аз се възхищавам от тях, защото много пъти съм почувствал истината и реалностите от техния живот”, каза мъжът. Самият той признава, че никога не му е минавало през ума, че ще се случи такова нещо в Мюнхен. Мирчо смята, че това, което е направила канцлерката Ангела Меркел с поканата си към мигрантите е било много погрешно.

Хиляди отдават почит на жертвите в Мюнхен.
Хиляди отдават почит на жертвите в Мюнхен. / БГНЕС

БГНЕС припомня, че вчера 18-годишен германец от ирански произход откри стрелба. Той застреля 9 невинни граждани и рани десетки, след което се самоуби. За залавянето му бяха вдигнати на крака над 2000 служители на реда, включително специалните части. Столицата на Бавария беше отцепена.

Жителите на Мюнхен, както и на цяла Германия изпаднаха в шок от случилото се. Днес е обявен Ден на траур от баварския премиер Хорст Зеехофер.

Полицията официално обяви, че нападателят няма нищо общо с терористичната организация „Ислямска държава“. Убиецът се е лекувал от депресия в психиатрична клиника, се казва в съобщението на правоохранителните органи. /БГНЕС