Плевнелиев: Партия няма да правя, оставам отворен за начина, по който да съм полезен на страната

Нова политическа партия няма да правя, каза Плевнелиев.
Нова политическа партия няма да правя, каза Плевнелиев. / БГНЕС

Нова политическа партия няма да правя, в политическа партия няма да ставам член. Не станах президент заради властта на президента.

Президентът не управлява, той представлява държавата. Смятам, че представлявам достойно България по света, държа посоката към европейското демократично развитие. Това заяви в интервю за „24 часа” президентът Росен Плевнелиев.

Смятам, че това е труден, но достоен и успешен мандат в турбулентни времена. Оставам посветен на българската демокрация, на българската държава и на българския народ, където и да се намирам. Оставам активен в българския политически живот, добави Плевнелиев.

На въпрос ще става ли премиер, ако Бойко Борисов реши да се кандидатира за президент, Плевнелиев отговори: „Това никога не е обсъждано. Оставам отворен и посветен за всеки начин, по който мога да бъда полезен на България. Тепърва ще видим какви са възможностите, които се откриват, и аз ще взема своето отговорно решение по кой път да продължа”.

Попитан дали е обиден, след като сценаристът Филип Станев публично скъса портрета му, Плевнелиев каза, че самият акт на късането на неговата снимка ще остави без коментар. „Със сигурност обаче би било добре в България да има дебат включително и по този акт. Дълбоко вярвам в референдумите. Гордея се, че съм първият български президент, който е инициирал общо национално допитване. Гордея се, че по време на моя мандат се проведоха два референдума, ще има трети, а може би и четвърти, казва още той и добавя: Но забележете кой е референдумът, който аз инициирах - за изборните права на българските граждани и начина, по който те искат да ги упражнят. Няма нищо по-честно към народа да организираш именно такъв референдум. Същевременно като държавен глава, който вярва в референдумите, споделям своето притеснение, че това най-силно оръжие на пряката демокрация може да попадне в ръцете на националисти и популисти. В случая с Брекзит референдумът раздели нацията. Това ли искаме? Затова използвах своето конституционно право да сезирам Конституционния съд.

Представете си какво ще се случи, ако на сутринта след президентските избори се събудим в ситуация, при която е проведен референдум и по откровено противоконституционни въпроси. Честно ли ще бъде към българския народ? Народът да каже своята тежка дума, а на следващия ден политиците в НС да се събудят и да кажат: “Извинете, но това е противоконституционно.” Не е честно, казва Плевнелиев.

Аз не искам доверието на народа към институциите да намалява. Искам да се работи за увеличаване на доверието, затова и сезирах Конституционния съд. Каквото и да каже народът, Народното събрание да може да го изпълни с чиста съвест. А не да влезем в конституционна драма и дълбока криза в държавата, подчертава президентът.

В коментар за Брекзит, Плевнелиев каза, че никой не е очаквал подобно решение. Нека си извадим извода, защото референдуми е имало и винаги ще има. Само за една нощ националисти и популисти, които в продължение на месеци говореха неистини и лъжи, се отметнаха от половината от обещанията си. Видяхме каква беше ролята и на медиите. Дебатите по тези референдуми, които определиха бъдещето на Европа, трябва да продължат и нека политическата класа действа отговорно, каза още Плевнелиев. /БГНЕС