ГЕРБ печели предсрочния вот

Битката в изборния ден бе оспорвана, двете водещи партии имаха близки резултати.
Битката в изборния ден бе оспорвана, двете водещи партии имаха близки резултати. / БГНЕС

ГЕРБ печели предсрочните парламентарни избори за 44-то Народно събрание с преднина от почти 4% пред своя основен опонент "БСП за България", предаде репортер на БГНЕС, позовавайки се на данните от екзит половете.

Основната интрига, освен близките резултати между двете първи политически сили, остава дали в бъдещия парламент ще влязат пет или шест партии, тъй като Реформаторският блок все още е на ръба.

[b]Данни от екзит половете[/b]

Според данните от екзит пола на Галъп: ГЕРБ получава 32.8%; БСП – 28.4%; Обединени патриоти – 8.8%; ДПС 7.8%; ВОЛЯ – 4.6%. Под бариерата от 4% към 19.00 часа са Реформаторски блок – 3.8%; Да, България – 3.6%; Нова република – 3.0%; ДОСТ – 2.8%; АБВ – Движение 21 – 2.6%; Други – 1.8%.

Според данните от екзит пола на „Алфа рисърч“: ГЕРБ получава 33.4%, БСП – 28.2 %, ДПС – 10.6%, Обединени патриоти - 9.2%, ВОЛЯ – 4.8%. Извън парламента остават: Реформаторски блок – 3.8%, Да, България – 3.6%.

Според данните от екзит пола на „Маркет линкс“: ГЕРБ получава 33.78%, БСП – 27.08%, ДПС – 9.89%, Обединени патриоти – 9.24%, на ръба на влизане е партия ВОЛЯ – 4.03%. В парламента не влизат: ДОСТ – 3.43%, Реформаторски блок – 2.69%, Да, България – 2.32%.

[b]За Борисов ГЕРБ трябва да е водещата партия в управлението[/b]

Ще положа всички усилия нацията да бъде единна, каза Борисов.
Ще положа всички усилия нацията да бъде единна, каза Борисов. / БГНЕС

„От доста време срещу нас имаше един достоен съперник. Поздравявам БСП и Корнелия Нинова за сериозната и мъжка битка. Чест и уважение към всички избиратели на другите партии“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Резултатът към този момент е категоричен. Демокрацията за нас е най-важна. Най-доброто нещо на демокрацията е, че волята на мнозинството управлява държавата. По тази причина подадохме оставка и се преброихме. [b]Сегашният резултат препотвърди, че ГЕРБ трябва да бъде водеща партия в управлението. Надявам се бързо да се направи правителство, което да отговори на исканията на хората. Резултатите от изборите показват, че ГЕРБ трябва да направи правителство.[/b] Такава е волята на народа. Ще направим правителство, отчитайки всички грешки и компромиси, които сме направили“, каза той.

[b]БСП няма да прави голяма коалиция с ГЕРБ[/b]

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави ГЕРБ с победата, но заяви, че ще изчака крайните резултати преди социалистите да обявят своята позиция. Въпреки това в БСП са наясно, че няма да правят коалиция с ГЕРБ, ако бъдат поканени на разговори от Бойко Борисов.

Нинова няма да се коалира с Борисов.
Нинова няма да се коалира с Борисов. / БГНЕС

„Потвърждаваме резултата на президента Румен Радев от първи тур, когато се брои партийния вот. Ще изчакаме крайните резултати, но решихме няколко принципни неща. [b]БСП няма да участват в коалиция с ГЕРБ.  Има принципни неща – ние сме различни, искаме различни програми и принципни различия. Голяма коалиция не е възможна“, категорична е Корнелия Нинова.[/b] "Ако те не съставят кабинет и на нас ни бъде дадена възможността, ние ще опитаме да съставим правителство", каза още тя.

[b]ДПС призоваха ГЕРБ да си вземат поука от недовършените мандати[/b]

От ДПС поздравиха ГЕРБ и БСП за постигнатия резултат, както и всички български граждани, участвали на тези избори.

България се нуждае от сигурност, каза Карадайъ.
България се нуждае от сигурност, каза Карадайъ. / БГНЕС

„Рано е да коментираме бъдещите формули, но от прогнозните данни на социологическите агенции става ясно, че [b]ГЕРБ е първа политическа сила и тя ще получи мандат за съставяне на трети кабинет. Ние от ДПС се надяваме ГЕРБ да са си взели поука от двата си недовършени мандати“, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.[/b]

„Проблемът е във формулата на съставяне на мнозинствата в Народното събрание. От сегашна гледна точка смятаме, че [b]в България трябва да има стабилност и сигурност. Ние сме задали формулата за стабилност – те е ценностно мнозинство на база сходство на програмите[/b]“, добави Карадайъ.

[b]Марешки вижда коалиция вдясно[/b]

Ще подкрепим управленска програма при ясна заявка за смазване на картела в горивата и подкрепа за още 2-3 неща от нашата програма като подпомагането на млади семейства за първо жилище. Това каза лидерът на партия ВОЛЯ Веселин Марешки.

Марешки вижда дясна коалиция.
Марешки вижда дясна коалиция. / БГНЕС

Все пак да видим каква е ситуацията с другите. [b]Аз съм логичен човек, ако гледам кой е първи, кои още са в парламента, е нормално да има една коалиция между ГЕРБ, патриоти и РБ, ако влязат по-скоро виждам коалиция вдясно.[/b] Видяхме, че по-предният мандат имаше коалиция БСП, ДПС и Атака, така че явно там няма много морал. Ние сега влизаме и искаме да си останем чисти, каза лидерът на ВОЛЯ.

[b]Разочарованието на патриотите[/b]

Очаквахме един по-висок резултат. Истината е, че съм разочарован. Блокадата на границата не я направихме, за да си вдигаме рейтинга, каза Валери Симеонов.

Нека да видим какъв ще бъде крайният резултат и какви ще бъдат преговорите с партиите, каза той, запитан за бъдеща коалиция. Доста сме скучни и предвидими. Ще стане същото, което стана и преди две години – ще искаме програма, с която ще държим на максимално изпълнени условия от нашата програма, каза още Симеонов. Той добави, че все още е на мнението, че тези предсрочни парламентарни избори са били излишни и отправи въпрос към лидера на ГЕРБ: Защо беше нужно това, г-н Борисов?

Патриотите очакваха по-висок резултат.
Патриотите очакваха по-висок резултат. / БГНЕС

[b]Международен отзвук[/b]

Водещите световни агенции Франс прес и ТАСС информират за резултатите от изборите у нас. Те съобщават, че партията на бившия премиер Бойко Борисов се класира първа, изпреварвайки БСП.

АФП отбелязва, че Борисов ще трябва да се коалира с националистическите партии от „Обединени патриоти”, с които каза, че е готов да управлява. Агенция подчертава, че по време на кампанията са доминирали напрежението с Анкара и тежестта на руското влияние, въпреки че повсеместната корупция и ниският жизнен стандарт тревожеха гласоподавателите в най-бедната държава на ЕС.

[b]Избирателна активност[/b]

Избирателната активност към 17.00 часа е 42,74%, съобщиха от Централната избирателна комисия /ЦИК/. Най-висока към този час е активността в Софийска област, а най-ниска – в Кърджали, където е малко над 30%. Към 17.00 часа 2 910 601 души са гласували. Въпреки голямата интрига, която се запази до самия край, изборният ден премина спокойно и нямаше големи нарушения. В ЦИК са постъпили 67 сигнала за нарушения.

Това са третите предсрочни парламентарни избори от 2013 г. насам. На последните парламентарни избори на 5 октомври 2014 г., които също бяха предсрочни, в парламента влязоха рекорден брой политически сили – 8. Новият 44-ти парламент също ще бъде пъстър, но с по-малко политически формации в него.

6,8 милиона българи бяха призовани да упражнят своя вот.
6,8 милиона българи бяха призовани да упражнят своя вот. / БГНЕС

На тези избори общо 11 партии 9 коалиции се състезаваха за гласовете на българските граждани.

Гласуването е задължително, но санкция за негласуване няма. За втори път на парламентарни избори може да се гласува с преференция, т.е. да се пренареждат кандидат-депутатските листи, но техните водачи на практика не могат да бъдат изместени.

Общият брой избиратели по избирателни списъци на тези избори е 6 810 336.

Общият брой бюлетини, които бяха отпечатани и предадени за гласуването в страната, е 7 508 700, а за чужбина е 363 600 броя бюлетини. Изборните секциите са 12 294, като допълнително има 184 подвижни секции и 254 временни секции. За охраната на изборите бяха ангажирани пряко общо 14 000 служители от МВР. /БГНЕС