Румен Радев: Водим лоялна и активна проевропейска политика

Суверенитет, законност и външна политик са трите думи, с които Радев описва 8-те месеца на "Дондуков" 2.
Суверенитет, законност и външна политик са трите думи, с които Радев описва 8-те месеца на "Дондуков" 2. / БГНЕС

Водим една лоялна и активна проевропейска политика. Това заяви президентът Румен Радев пред Нова тв.

Суверенитет, законност и външна политик са трите думи, с които Радев описва 8-те месеца от престоя си на "Дондуков" 2. Според него най-добре е когато всеки президент надгражда. „Това е смисълът на президентската институция“, каза Радев.

Той смята, че един от най-големите успехи за изминалите около 235 дни, откакто е президент, е налагането на Кохезионната политика в Римската декларация.

[b]Престъпността е бичът на България[/b]

„Престъпността в България винаги е нагла. В малките градове от години живеят в страх. Не виждаме реални резултати в борбата с битовата престъпност, която е бич“, каза Радев, коментирайки дали в България се завръщат тъмните времена по повод на случая с отвлечения за откуп и по-късно освободен Адриан.

За мащабите на корупцията в България можем да съдим по драматичния срив на чуждите инвестиции в страната, категоричен е президентът.

По повод на предстоящия консултативен съвет, който той свика, Радев заяви: „От КСНС очаквам не само сближаване на управляващи и опозиция. Очаквам ефективни мерки, около които да се обединим“, за да се справим с корупцията. Според него трябва да си зададем няколко важни въпроса, защо правим антикорупционния закон: 1. С каква цел правим Антикорупционния закон?; 2. Какъв ефект очакваме от него?; 3. С какъв инструментариум ще постигнем това?

[b]Цветан Василев да каже истината пред съда[/b]

„Всички платихме цената за КТБ. Случаят трябва да се реши в България. Само така ще придобием самочувствие и вяра, че можем да градим своето бъдеще. Призовах Цветан Василев да се върне в България и да даде показания пред съда. Само така те могат да имат стойност“, подчерта Радев, коментирайки казуса с фалиралата Корпоративна търговска банка.

„Само на една страна – на страната на закона“. С тези думи Радев отговори на въпроса на чия страна е в споровете в съдебната система. „Разсекретих и публикувах стенограмите от КТБ. Те бяха разсекретени, за да се види истината, а тя трябва да се намери от съда“, каза още той.

„Призовавам г-н Василев да се яви пред съда и да изложи своите факти и доводи“, още веднъж повтори президентът.

Във връзка с искането на група граждани и организации да не подписва указа за назначаването на Георги Чолаков за председател на ВАС, Радев заяви, че в момента проучва всички страни на този въпрос. Чолаков бе избран от пленума на ВСС в понеделник с 20 гласа на магистратите.

[b]България трябва да внася газ директно от Русия[/b]

Президентът Радев подчерта, че никъде в доклада за национална сигурност не пише, че „Русия е пряка заплаха за нашата национална сигурност“. „Там е посочено, че руските действия представляват заплаха за мирна и единна Европа“, уточни президентът.

„Трябва да отстояваме нашия интерес. Очевидно е, че трябва да имаме пряка доставка на руски газ за България“, категоричен е президентът Радев. „На масата трябва да сложим българския интерес – прагматичен, подчинен на икономическия. Трябва да направим така, че да не бъдем заобиколени, както се случва напоследък“, добави той.

Президентът е убеден, че трябва да повишим нашите отбранителни способности, но също така и да поддържаме конструктивен диалог с Русия, за което многократно е говорил и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Радев припомни също така, че президентът Еманюел Макрон, и канцлерката Ангела Меркел са се срещнали през последните месеци с президента Владимир Путин.

„Време е да спрем да говорим за Русия, а да започнем да говорим с Русия“, заяви Радев.

[b]Европа трябва да е единна пред Турция[/b]

Държавният глава се спря и на отношенията на София с Анкара и обтягането на връзките на нашата югоизточна съседка с Германия и ЕС като цяло.

„Много е важно Европа да има единна политика спрямо Турция... Турция за нас е важен партньор. Но трябва да има взаимно уважение, равнопоставеност и ненамеса“, категоричен е Радев. Той отбеляза, че България ще пострада най-много от един вероятен сблъсък между ЕС и Турция.

По отношение на уседналостта, която президентът предложи, за да се намали контролирания вот за определени политически сили, Радев заяви: „Уседналостта е един от начините за защита на нашия изборен процес. Не трябва да допускаме гласуване под строй. Имам предвид изборния туризъм, който се повтаря по време на всички видове избори“.

Държавният глава смята, че трябва да се обърне внимание и на проблема с ислямизацията на гетата.

„Най-важното е да не допуснем разрастването на това влияние в гетата. Не трябва да допускаме капсулирането на отделни общности и тяхното приобщаване към други държави и влияния. Това важи за всякакви етноси и вероизповедания“, подчерта Радев.

За да не се случи това родните институции трябва да са на мястото си. „Не трябва да се допуска финансиране на вероизповедания отвън. Не трябва да допускаме създаването на етнически партии финансирани отвън“, категоричен е държавният глава.

[b]Не съм повдигал въпроса за повече права[/b]

Президентът Радев засегна и въпроса дали ще търси промяна на Конституцията с цел разширяването на своите пълномощия. Според него трябва да търсим решението на българските проблеми в рамките на българската Конституция. Балансът между властите е изключително важен, добави той

„Нямам намерение да инициирам референдум. Заставам и ще се съобразявам с българската Конституция. Не съм повдигал въпроса за повече права“, каза Радев.

Той подчерта, че не е повдигал темата за президентска република. „Президентът представлява 7 милиона българи. Той е контрапункт на всеки политик, който си мисли, че стои над Конституцията“, каза Радев. Той отбеляза, че референдумът от миналата година е показал, че българите искат промяна на системата. Ако политиците не отговорят на проблемите на гражданите – бедност и корупция, тогава гражданите могат да потърсят други варианти, предупреди политиците Радев.

[b]„Не кръстосвам шпаги с военния министър“[/b]

Президентът Радев смята, че армията трябва да действа изцяло в рамките на закона, иначе става опасно. А законът позволява армията да действа срещу терористи, но не и срещу обикновени престъпници. Така той коментира използването на специалните сили на армията за залавянето на убиец.

„Не кръстосвам шпаги с военния министър. Държа законите да се спазват, особено, когато става дума за армията. Случаят не е нито тероризъм, нито разпространение на оръжие за масово унищожение. Тази операция излиза извън закона“, каза Радев за своите отношения с министъра на отбраната Красимир Каракачанов. /БГНЕС