България и СБ: Евроинтеграция на Западните Балкани и транспортна свързаност

България и СБ: Евроинтеграция на Западните Балкани и транспортна свързаност
България и СБ: Евроинтеграция на Западните Балкани и транспортна свързаност / БГНЕС

Тайната на успеха, ако има такава, е, че на Балканите всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете – няма значение кой колко е голям, трябва да сме заедно.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на форума в НДК, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани, предаде репортер на БГНЕС.

[i]В конференция, организирана от българското правителство и Световната банка, участват главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума ще участва и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.[/i]

Имаме рядък шанс да убедим колегите в Брюксел, че ние носим мъдрост, а не проблеми, заяви Бойко Борисов пред лидерите на страните от Западните Балкани.

Историята си е история, има кой да я коментира. Всичко лошо в България се случи по време на кризата в бивша Югославия, тогава целия регион понесе огромни щети, тогава се роди корупцията и контрабандата, отбеляза българският премиер.

Но днес всички седим на една маса. Имаме рядък шанс, отбеляза Бойко Борисов.

ЕС ще ни разбере, ЕК ще ни разбере, ако ние самите сме единни. Европа си има достатъчно проблеми с Брекзит, достатъчно проблеми има вътре в съюза. Ние трябва да идем при тях умни и мъдри с инфраструктура, с коридори №8, №10 и с дигитална инфраструктура, изброи Борисов.

Кристалина Георгиева и Йоханес Хан
Кристалина Георгиева и Йоханес Хан / БГНЕС

[b]Кристалина Георгиева, генерален изпълнителен директор на Световната банка[/b]

Готови сме да финансираме проект за търговия и транспорт в региона на Западните Балкани в размер до 200 млн. долара, заяви генералният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Георгиева отбеляза, че има огромен потенциал в интегрирането на Западните Балкани и с поемането на председателството на ЕС, България има възможност да допринесе и да усвои този потенциал.

Днешната среща има съвсем ясна и конкретна задача – да погледнем по-сериозно на транспортните връзки и на потенциала на IT сектора в региона. По отношение на транспортните връзки, това, което искаме да видим, е движението на стоки и хора в нашия регион, да има по-качествена инфраструктура и с въвеждането на интелигентни технологии да превърнем физическите опашки във виртуални. Да създадем възможности за едно гише на всяка граница и процедури, които позволяват търговията да върви по-бързо и така да стане по-голяма. Ние конкретно сме готови да финансираме проект за търговия и транспорт, който да помогне на страните в региона да отстранят пречките, които днес съществуват. Вероятно в размер на 150 до 200 млн. долара, така че 6-те страни да могат да постигнат това, което днес на ГКПП „Капитан Андреево“ България и Турция показват, заяви Георгиева.

Ана Бърнабич и Зоран Заев
Ана Бърнабич и Зоран Заев / БГНЕС

[b]Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия[/b]

Трябва да се събираме по-често и това допринася за различните връзки на Балканите и за различния положителен имидж на Балканите. На прав път сме да покажем, че Балканите могат да изглеждат и работят по много различен начин, каза министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич.

Премиерът Борисов има лично голям принос за изграждането на новия имидж на Балканите. Благодаря му за личните усилия в тази посока. Потвърждавам ангажимента ни, че ще работим много усилено, за да поддържаме диалога на Западните Балкани, добави Бърнабич.

Във връзка със сътрудничеството със Световната банка Бърнабич коментира, че тя е силен и стабилен партньор за осъществяването на икономическите реформи на Сърбия. „Благодаря за цялата подкрепа за Сърбия. И за заявената лична подкрепа за Сърбия. Сега се обединяваме в подкрепата си за Албания с техните проблеми с наводненията. Регионалното сътрудничество, свързаността, дигиталната интеграция и подкрепата за IT сектора като основа за растеж - в лицето на Сърбия ще намерите силен партньор в това начинание. Всички ние имаме едни и същи цели, и се надяваме да ни доведат до добри резултати”, категорична е Ана Бърнабич. Тя подчерта, че един от най-важните проекти е завършването на коридор 10, за да се стигне до по-добри връзки между Сърбия и България.

„В усилията за евроинтеграция Сърбия много силно подкрепя Албания и Македония. Бихме искали да видим стартирането на преговорите на Албания, те го заслужават”, каза още Бърнабич.

Еди Рама и Хашим Тачи
Еди Рама и Хашим Тачи / БГНЕС

[b]Еди Рама, министър-председателят на Албания[/b]

Не само Меркел, но и вие, г-н Борисов, сте човекът към когото гледаме с голяма надежда, поне през тези 6 месеца, заяви министър-председателят на Албания Еди Рама.

Не преди 300 или 30, а едва преди 3 години започна процесът на регионална интеграция. Преди 3 години дори този процес изглеждаше невъзможен. Европейските надежди на нашите граждани събраха заедно всички лидери от Западните Балкани. Това е процес, който ни учи да взаимодействаме заедно. Самият процес силно допринася за постигането на помирение и за обръщането на погледа напред. Българският министър-председател има цялата наша подкрепа. В същото време е натоварен с нашите очаквания да се бори за толкова необходимото ускоряване на процеса на интеграция. Тъй като много силно подкрепяме факта, че Сърбия и Черна гора водят преговори, смятаме, че и за Албания, и Македония е време да започнат своите преговори. Това противоречие между това да си отдаден толкова в процеса на интеграция, а в същото време да не започват преговорите, е нещо много неприятно, подчерта Еди Рама.

Във връзка с наводненията, които ни сполетяха, всички тук ни помогнаха без дори да сме ги молили. Това беше наистина удивително. Мисля, че е много красноречив пример. Чувстваме потребността да бъдем един до друг, особено в такива тежки моменти. Разбираме ясно, че има потенциал и ние можем да го разгърнем в голяма степен. Надяваме се, че Берлинският процес в частта за инфраструктурата, ще стане по-реален и конкретен, а не просто да се превърне в една мечта, добави още албанският премиер.

От своя страна Бойко Борисов не пропусна да отбележи намесата на Тачи за признаването на българското малцинство в Албания.

[b]Зоран Заев, министър-председател на република Македония[/b]

В изказването си пред форума македонският премиер Зоран Заев отбеляза присъствието на еврокомисаря Хан и негото важно значение за региона.

Заев отбеляза още, че Председателството на България на Съвета на ЕС от 1 януари ще помогне на всички. Трябва да бъдем обединени, съвместно да работим на международните пазари, каза още македонският премиер. Той подчерта, че Македония ще се превърне в транспортен хъб на Балканите, защото през нея ще преминат двата важни коридора: №8, който ще свърже Черно и Адриатическо море, България и Албания през Македония; №10, който ще свърже Гърция с Централна Европа през Македония. /БГНЕС