Натали Лоазо: Имаме нужда от преосноваване на Европа

Министърът по европейските въпроси на Френската република Натали Лоазо
Министърът по европейските въпроси на Френската република Натали Лоазо / БГНЕС

Всички заедно имаме нужда от преосноваване на Европа. Това каза министърът по европейските въпроси на Френската република Натали Лоазо в София, предаде репортер на БГНЕС.

Лоазо говори във Френския институт в България на конференцията „Каква е амбицията ни за Европа?” част от поредицата „Европа, която пази”. В нея участва и министъра за европредседателството Лиляна Павлова.

Натали Лоазо посочи, че отношенията между Франция и България са дългогодишни. Те се характеризират с дълбоко приятелство. „Приятелството, което свързва Франция и България се поддържа постоянно, чрез нови връзки”, каза тя и пожела успех на Българското председателството.

„Голямото предизвикателство, което трябва да поемем заедно през 2018 г. е зареждането с нова динамика на европейския проект. Предложенията на Франция за суверенна, единна и демократична Европа, отекват в приоритетите на вашето председателство за по-сигурна, по-стабилна и по-солидарна Европа”, каза министърът. Натали Лоазо посочи изследване, което показва, че европейките граждани са определено по-оптимистично настроени за бъдещето на ЕС. България е една от страните където привързаността към ЕС е най-силна. Министърът каза, че при все това гражданите по целия континент изпращат редовно сигнали, които свидетелстват за въпросите, които си задават.

Големите предизвикателства на 21 век могат да бъдат сериозно поети само ако излезем от националната рамка и като действаме на европейско ниво. „Заедно и единствено и само заедно ние можем да влияем върху световните правила на играта. В този контекст сме убедени, че всички заедно имаме нужда от преосноваване на Европа. Европейската сигурност, ценностите ни и социалният и икономически модел, на който държим, не са застрашени от ЕС, а обратно, те се укрепват от ЕС. Приемането от народите на европейското изграждане изисква европейците да вярват в способността на ЕС да ги закриля по-добре от световните проблеми и от отрицателните последици от глобализацията”, каза тя и посочи предложенията на Франция за суверенна, единна и демократична Европа.

По-късно на пресконференцията министър Лоазо отговаря на въпрос за Западните Балкани. „Ние подкрепяме европейската им перспектива, но че не е необходимо да определяме изкуствени дати. Всяка от една страните ще се развие, ще направи усилия, за да спази достиженията на ЕС, ще следва свой ритъм и в зависимост от напредъка ще оценяваме постигнатите резултати и ще вземаме решение за присъединяването им”, каза тя.

Така както и българското председателство, ние искаме да припомним тази европейска перспектива и да работим, така че тези страни да осъществят напредък относно спазването на принципите на правовата държава и да постигнат необходимото икономическо развитие. /БГНЕС