Цветанов: Обезщетението на животновъдите ще бъде в максимално кратки срокове

Най-важното е поетият ангажимент от министъра на земеделието, че обезщетението на земеделските стопани ще бъде в максимално кратки срокове – в рамките на седмица, до 10 дни. Хората да бъдат спокойни, че ще бъдат обезщетени.

Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.

[i]Цветанов обобщи резултатите от свикания извънреден Председателски съвет, на който министрите на земеделието и вътрешните работи Румен Порожанов и Валентин Радев, както и председателят на БАБХ Дамян Илиев запознаха председателите на всички парламентарни групи с действията на институциите за справяне с огнищата на чума по животните в Странджа. [/i]

До този момент заболяването е регистрирано в 7 общини, намиращи се на територията на две области – Ямбол и Бургас.

„Трябва да има по-голяма информираност на обществото и местното население, където се предприемат действия. Някои казват, че не са информирани на място, не са запознати животновъдите“, подчерта Цветанов и призова в процеса да бъдат включени активно и кметовете на населените места.

Според Цветанов предприетите действия по евтаназия на животни имат за цел единствено да ограничат разпространението на заболяването, тъй като в страната има около 1 300 000 животни. В момента умъртвените животни са около 4 000. „Тези, за които е доказано, че има чума в съответните стопанства. Ако продължат с тези си действия, компетентните органи ще могат да ограничат разрастването на чумата на територията на страната, както и икономическите щети“, аргументира се той.

Валентин Радев, Румен Порожанов, Волен Сидеров
Валентин Радев, Румен Порожанов, Волен Сидеров / БГНЕС

От своя страна земеделският министър Румен Порожанов оповести, че от днес започва обезщетяването на животновъдите в първите две населени места. Те ще получат минимум по 190 лева за овца и коза, които не са под селекционен контрол. За животните по селекционен контрол обезщетението е не по-малко от 250 лева. „Смятаме, че обезщетението, което се прави за самите животни е абсолютно адекватно“, коментира Порожанов.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев увери, че полицаите ще продължат да охраняват зоните, където е установено заболяването, за да не се допуска тяхното разширяване. „Чума има, безспорно е доказано и от нашата лаборатория, и от френските. Нашата задача е да ограничим заболяването“, заяви Радев.

Огнищата на чума станаха повод за редица срещи и разговори на европейско ниво, проведени от ръководството на Българската агенция по безопасност на храните и Главна дирекция „Здравеопазване и политика за потребителите“ (SANTE) на Европейската комисия. В страната ни дори идва експертна мисия от Главна дирекция SANTE, поканена от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските власти за неразпространение на заразата, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство. /БГНЕС