Снимка: Архив БГНЕС
Снимка: Архив БГНЕС / БГНЕС
Засега към България няма искане за повече кораби на НАТО в Черно море

За момента към България няма отправена информация или искане за увеличаване на партньорското военноморско присъствие в Черно море.

Това обяви военният министър Красимир Каракачанов, съобщи БНТ. Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев допълни, че на последното си заседание Военният комитет на НАТО е решил да се работи в посока намаляване на напрежението в Керченския проток.

Съединените щати се готвят да изпратят военни кораби в Черно море като мярка в отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския пролив, съобщи телевизия Си Ен Ен, като се позова на свои източници.

„Нямам информация да е постъпило искане за засилване на присъствието на НАТО. Истината е, че през последната година е имало присъствие на ротационен принцип на НАТО-вски кораби, но за някакви извънредни искания към България или към Българския военноморски флот, аз подобна информация нямам. Ситуацията в Черно море е напрегната. По инцидента, който е между Руския и Украинския флот, ситуацията е доста по-ескалирала, динамична“, каза Каракачанов.

„Нямаме такова писмо ние, получено и не е вземано решение във Военния комитет на НАТО по тоя въпрос. Да се намали напрежението между Русия и Украйна, да се върнат военнослужещите, да се върнат плавателните средства, такава е позицията и на Военния комитет на НАТО“, каза ген. Боцев. /БГНЕС