Марта Вачкова: Баща ми искал да играе нечовешки роли, а изигра най-човечните

„Аз искам да играя нечовешки роли!” е озаглавена изложбата, посветена на творчеството на Григор Вачков
„Аз искам да играя нечовешки роли!” е озаглавена изложбата, посветена на творчеството на Григор Вачков / БГНЕС

Искам баща ми да бъде запомнен като човекът, който е искал да изиграе нечовешки роли, а е изиграл най-човечните, топлите и сърдечни роли. Това заяви актрисата Мартина Вачкова на откриването на изложба, посветена на 85-годишнината от рождението на баща й Григор Вачков, предаде репортер на БГНЕС.

По случай годишнината на алеята пред Народния театър „Иван Вазов” бе открита изложбата „Аз искам да играя нечовешки роли!”, посветена на творчеството на актьора.

Христо Мутафчиев, Мартина Вачкова и служебният министър на културата Рашко Младенов
Христо Мутафчиев, Мартина Вачкова и служебният министър на културата Рашко Младенов / БГНЕС

„Огромна благодарност към Съюза на артистите в България, които поддържат паметта за моя татко, който тази година щеше да навърши 85 години, а си отиде страшно млад - на 47 години. 37 години го няма, но благодарение на хора като Христо Мутафчиев и всички, които ще дойдат да видят тази изложба, той продължава да живее”, каза Марта Вачкова.

Според нея чрез тези снимки и фотоси младите хора ще разберат какво е имало преди те изобщо да са се родили. „В този хубав слънчев ден като че ли някой се усмихва от горе и казва: „браво, Христо”. Покрай тези снимки като се спират млади хора, от тези фотоси могат да се запалят, да си кажат, дай да изгледам този филм”, смята именитата актриса и телевизионна водеща.

От своя страна председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев заяви, че поколенията, които идват след нас трябва да направят всичко възможно да видят тази изложба и да наблюдават архивни кадри, за да се учат. „Да знаят и да се учат как един човек, кандидатствайки във ВИТИЗ казва - аз искам да играя нечовешки роли. Представете си за какъв дух и талант става въпрос”, посочи още Мутафчиев.

[i]Изложбата е част от програмата на Софийския театрален салон и се организира със съдействието на Гилдията на театроведите и драматурзите към Съюза на артистите в България, както и с подкрепата на Столична община и Атера Дизайн. [/i]

[i]Григор Вачков или Гришата роден на 26 май 1932 г. в плевенското село Трънчовица, завършва винаро-лозарския техникум в Плевен, а после завършва ВИТИЗ през 1955 г., след което става член на колектива на Държавния сатиричен театър от самото му основаване. Играе във Врачански народен театър (1955 – 1956) и Сатиричния театър (1956 – 1980). Работил е в Българско радио в седмичното предаване „На слука”.

Дебютът му в игралното кино е в “Дом на две улици” през 1960 г. Популярността му добива широки размери след като изиграва ролята на капитан Димитър Бомбов (Митко Бомбата) от телевизионния сериал „На всеки километър“ (1967 – 1971). Там се превъплъщава в образа на комунист-революционер. Едни от филмите му, получили международно признание и награди от кинофестивали, са Последно лято (1974) и Мъжки времена (1977). Последният му филм е Мера според мера (1981), в който неговата роля на Постол войвода остава недовършена. [/i] /БГНЕС