Броят на жертвите на атентата в Анкара непрекъснато расте: 86 са убитите, 186 са ранените

Броят на загиналите в кървавата атака в турската столица непрекъснато расте.
Броят на загиналите в кървавата атака в турската столица непрекъснато расте. / БГНЕС

Броят на загиналите в кървавата атака в турската столица достигна 86 души, други 186 са ранени, 28 са в критично състояние.

В момента в Анкара министрите на вътрешните работи, на правосъдието и на здравеопазването дават брифинг. Малко по-рано главният прокурор Харун Кодалак заяви пред журналисти, че властите са изключително разтревожени от нарастването на броя на жертвите, предаде репортер на БГНЕС, цитирайки данни от турските осведомителни агенции.

„Институтът по съдебна медицина в Анкара е препълнен и се налага да създаваме центрове в парка до болницата в университета Гази. Правим всичко възможно по разследването на най-кървавия атентат, при който на място са убити 30 души, а в различните болници от раните си умряха още хора. Има още пострадали в особено критично състояние и е много възможно числото на жертвите да се увеличи“, заяви на брифинг прокурорът Кодалак, завърнал се по спешност от Истанбул в Анкара. Започнати са аутопсиите на труповете, а поради недостатъчния в момента капацитет на моргата в Института по съдебна медицина те се отправят към тази в университетската болница Гази. Заради недостига и на лекари-патоанатоми в Анкара пристигнаха техни колеги от Истанбул.

„Версията, по която се работи в момента е, че експлозиите са дело на две камикадзета. Има мъртви, които е невъзможно да бъдат идентифицирани поради състоянието на телата им, вземат се проби за ДНК-тестове, което ще отнеме малко време, но тестовете са неизбежни в случая“, заяви прокурорът.

Полицията и разследващите претърсват района на експлозиите, има части от човешки тела, изхвърчали на 500 метра, целта е да се намерят пръсти и по отпечатъците им да бъдат разкрити двамата атентатори-самоубийци. Според Съюза на турските лекари броят на убитите обаче вече надхвърля 50 души, участвали в мирното шествие пред централната гара. Медиците призоваха всички здравни органи, в това число и министъра на здравеопазването, да положат усилия за установяването на здравния статус и потребностите на ранените, и за осигуряването на спешните медицински услуги.

Tурският президент Реджеп Таип Ердоган остро осъди двойното бомбено нападение. „Целта на нападението е да се разедини единството на турското общество и мира в страната”, заяви Ердоган. Той призова за солидарност като отговор на терора. „Държавата и всички институции работят по случая. Убеден съм, че всички виновници ще бъдат изправени пред съда в най-кратък срок от време”, заяви още Ердоган.

ЕПА разпространи снимки от мястото на експлозиите, показващи десетки окървавени тела, лежащи по земята. Гледката е ужасяваща - навсякъде има кръв, части от човешки тела, отломки и разкъсани плакати на демонстрантите.

Докато полиция и служби отцепваха района група протестиращи се събраха на мястото на двете експлозии в района на централната гара. Демонстрантите, които са били разгневени заради атаката, са викали „Полицаи убийци“, но са били разпръснати от силите на реда.

Протестиращи се събраха на мястото на двете експлозии в района на централната гара.
Протестиращи се събраха на мястото на двете експлозии в района на централната гара. / БГНЕС