Заев и Ахмети се договориха окончателно, "Беса" отпадна от коалицията

Заев и Ахмети се договориха окончателно, "Беса" отпадна от коалицията
Заев и Ахмети се договориха окончателно, "Беса" отпадна от коалицията / БГНЕС

Социалдемократическият съюз /СДСМ/ на Зоран Заев и Демократическият съюз за интеграция на Али Ахмети постигнаха окончателно споразумение за сформиране на новото македонско правителство, предаде репортер на БГНЕС.

В новия кабинет ще участват и представители на Албанския алианс на Зиядин Села.

Това означава, че кабинетът на Зоран Заев ще може да разчита на подкрепата на 62-ма депутати в 120-местния парламент – /СДСМ - 49, ДСИ - 10 и Албански алианс - 3 депутати, бел.ред./.

Днес следобед в централата на СДСМ се проведе и последната, уточняваща среща, между Заев и Ахмети. Тя се проведе веднага след като от СДСМ съобщиха, че "по определени въпроси не е постигнато споразумение с Движението "Беса" на Билал Касами.

Според Касами "Беса" няма да участва в кабинета, защото "Заев е отказал да подпише договор за съвместно упревлание и да приеме техните принципи". "Ние ще действаме като конструктивен фактор в Република Македония, като защитник на албанците и на интересите на всички граждани. "Беса" ще подкрепя всяка инициатива на новото правителство, която е в интерес на албанците и държавата. С право може да се гордеем, че бяхме част от събарянето на режима на Никола Груевски", каза на извънредна пресконференция Билал Касами и уточни, че "трудно би гласувал в подкрепа на новото правителство на Зоран Заев като вижда предложенията за министри от страна на ДСИ".

На въпроса "защо Заев не е приел принципа за преформатиране на Република Македония" Касами отговори: „Ако в обществото звучи опасно искането и албанците да участват във вземането на решения незнам какво да кажа! ...Преформатиране означава обществото да се концентрира върху регулирането на държавата и нейните институции".

Снощи от партията на Али Ахмети съобщиха имената на своите министри – Хазби Лика, Буяр Османи, Билент Салиу, Крешник Бекташи и Садула Дураку. Бившият кмет на Тетово Хазби Лика (2005-2009) заема поста на вицепремиер, отговарящ за междуетническите отношения и политическата система. Досегашният говорител на ДСИ Буяр Османи и бивш министър на здравеопазването (2008-2011) ще бъде вицепремиер с ресор евроинтеграция. Сегашният кмет на Липково Садула Дураку, който е и бивш министър на земеделието, ще отговаря за околната среда. Крешник Бекташи ще ръководи икономическото министерство. След заседанието на ДСИ Али Ахмети заяви, че неговите предложения за министри са за 4-годишен мандат.

Според македонските медии от СДСМ предлагат Радмила Шекеринска /отбрана/, Оливер Спасовски (МВР), Рената Треневска Десковска (правосъдие), Любчо Николовски (земеделие), Фросина Ременски или Мила Царовска (социална политика), Едмонд Адеми (култура), а Никола Димитров, като надпартиен ще ръководи външните работи.

Албанският алианс по всяка вероятност ще получи министерството на здравеопазването.

Снощи, след като бе преизбран за лидер на СДСМ, Зора Заев заяви, че "Македония ще бъде единна държава, която върви достойно по пътя на прогреса и развитието, спазвайки принципите на демократичните ценности и правата на човека". "Това е пътят към ЕС и НАТО - там където ни е мястото, между гражданите и държавите от цивилизования и демократичен свят... Тенденциите в света показват, че начело на държавите застават млади хора, които не са отровени от миналото, от омразата и от нетърпимостта, а са водени от уважението към бъдещето и толерантността към тези, които ги заобикалят... Различията са богатството на света... Македония е богатство на различията. Република Македония има с какво да се гордее. Гражданите й свалиха режима с химикалка в ръка. Те са на крачка от сформирането на реформаторско и европейско правителство. С политици, за които ценностите не са идеи, а дълг. Хора, които са готови да изграждат мостове в Македония, между Македония и съседите, между Македония и света... Аз ще вървя по този път", каза още Заев.

Председателят на парламента Талат Джафери очаква днес или утре да получи състава на новото правителство. След това се очакват двудневни дебати и гласуване на новия кабинет в парламента, което означава, че преди края на седмицата Зоран Заев ще бъде избран като нов премиер на страната. /БГНЕС