България иска стоманената ограда на Израел за границата си

България и Унгария проучват възможността за придобиването от Израел на стоманени огради за своите граници, каквито Израел е издигнал с Египет.

Това каза израелски бизнес източник, пожелал анонимност и цитиран от агенция Ройтерс.

Български и унгарски официални представители са признали, че са направили предварителни запитвания за купуването на такива огради. "Предполагам, че става дума именно за това, защото сътрудничеството между (израелски и български) министерства на вътрешните работи и сигурността е доста интензивно," каза Райко Пепеланов от българското посолство в Израел пред Ройтерс. Той допълни още, че на този етап не могат да бъдат дадени повече подробности, но страната ни може да ползва опита на Израел.

Унгария вече е изградила висока 3,5 метра телена ограда по границата си със Сърбия, а България монтира такава ограда по границата си с Турция. Но израелската гранична ограда ще бъде по-висока, по-добре оборудвана и ще има по-усъвършенствана електронна защита.

Идеята за такива огради, които може да стигнат 5-6-метрова височина и ще бъдат оборудвани с бодлива тел отгоре, с камери и сензори за движение, ще предизвикват спомени от времето на Студената война за разделенията в Европа. Тя ще вбеси и официалните представители на ЕС, които смятат, че не това е пътят за справяне с бежанската вълна, коментира Ройтерс.

В Унгария министерствата на външните работи и на търговията заявиха, че "не разполагат с информация за текущи преговори с Израел за закупуване на загражденията".

Израелски източник каза, че е рано да се говори за подобни сделки и като причина посочи бюджетни ограничения и политическата чувствителност в ЕС към издигането на стени, за да се контролира потока от бежанци.

Израел има такава гранична стена по 230-километровата граница с Египет. /БГНЕС