В Черно море САЩ ще спазват Конвенцията от Монтрьо

САЩ не коментират дали са уведомявали Турция за своето намерение да изпратят кораби в Черно море, което е изискване на Конвенцията от Монтрьо, регламентираща престоя на военни кораби там. Това заяви говорителят на Пентагона Ерик Пахон.

Така той коментира информацията на Си Ен Ен, че САЩ планират да изпратят военни кораби в Черно море заради инцидента в Керченския проток.

“САЩ осъществяват своите действия в Черно море в съответствие с Конвенцията от Монтрьо. Въпреки това ние не коментираме дипломатическата кореспонденция, която се предава на турското правителство“, каза Пахон, без да дава повече подробности.

Престоят на военни кораби в Черно море се регулира строго от Конвенцията в Монтрьо, която съхранява свобода на плаването през проливите /Босфор и Дарданели/ само за търговски кораби. Режимът за плаване на военните кораби на черноморските и нечерноморските страни е различен. При предварително уведомяване на Турция черноморските държави могат да прекарват през проливите в мирно време свои военни кораби от всякакъв клас. За военните кораби на нечерноморските държави са въведени сериозни ограничения за клас и тонаж.

Сградата на Държавния департамент на САЩ.
Сградата на Държавния департамент на САЩ. / БГНЕС

По-рано телевизия Си Ен Ен съобщи, че САЩ са започнали подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море заради инцидента в Керченския проток. Командването на Въоръжените сили е изпратило до Държавния департамент искане Турция да бъде уведомена за плановете за изпращане на американски кораби в Черно море. Източниците на телевизията заявиха, че тези планове са „отговор на действията на Русия срещу Украйна в Черно море“.

На 25 ноември три кораба на украинските Военноморски сили нарушиха в Керченския пролив правилата за преминаване от Черно в Азовско море, предаде ТАСС. Украинците също така не реагираха по никакъв начин на предупрежденията на руските патрулни кораби, че навлизат в чужди териториални води. За да бъдат спрени, се наложи употребата на оръжие. Трима военнослужещи на украинските ВМС бяха леко ранени, оказана им бе медицинска помощ. Корабите бяха задържани и доставени в Керч. Води се наказателно дело за нарушаване на държавната граница на Русия. Москва определи случилото се като провокация, украинските власти въведоха военно положение, а ЕС и НАТО призоваха за деескалация на ситуацията. /БГНЕС и ТАСС