BGEUR 1.95583
USD 1.76870
CHF 1.84599
GBP 2.74425

Weather Today Tomorrow
София 36° 30°
Бургас 31° 32°
Варна 30° 32°
Пловдив 38° 36°
Русе 41° 38°(1920x1080) (10936 kbps) 2013-03-12 20:22:48
Интервю

Мариашин: Пълнотата на историята трябва да е ясна

Този въпрос през последните 10, през последните 5 години излиза на повърхността и за него все повече започва да се говори - историята на тези депортирани над 11 хиляди и 300 души от Македония и Беломорска Тракия е част от цялата история, каза в интервю за БГНЕС Даниел С. Мариашин, изпълнителен вицепрезидент на международната организация Б`ней Б`рит.

Това прави случаят на останалите по-пълен. Не може едното да се отделя от другото – спасените и неспасените. И ние очакваме в бъдеще този момент ще бъде все повече представян на обществото, така че пълнотата на историята да бъде ясна за всички, допълни той.

Задължително е, че трябва да бъде казано – прилагането на Закона за защита на нацията в цялата му пълнота – принудителния робски труд, другите форми на отнемане правата на еврейското население са част от историята и тя трябва да бъде предавана в нейната пълнота, но от друга гледна точка трябва задължително да се казва и да се изтъква ролята на тези, които имаха куража да застанат срещу държавната машина – тези църковни лидери, лидери на профсъюзите, интелектуалците и всички хора, които бяха съпричастни на своите приятели евреи и, които направиха възможното близо 50 000 души да оцелеят. Не може да се губи от нашето внимание фактът, че толкова много елементи в обществото са допринесли по някакъв начин да получим, бих казал прекрасен резултат в едно време, когато това изглежда почти невъзможно и това е уникалността на историята, категоричен е в оценката си Даниел С. Мариашин. Усмихнато уточнява, че е бил в България и при отбелязването на 50-та, 60-та и сега 70-та годишнина от спасяването на българските евреи от стара България от нацистките лагери на смъртта.

Над 42 000 са местата за робски труд, за принудителен труд, за унищожение, потвърждават новите факти, излезли наскоро от историците - изследователи и разпространени от световните агенции. Това показва, че тезата, че хората не са знаели какво се случва в Европа е невярна. Огромен брой хора са виждали какво се случва до тях или в съседното селище и не е възможно да не са знаели. Това прави българската история уникална, защото тук хората са разбрали какво се случва, че ще има депортация и достатъчно голям брой от тях са казали: "Това е и мой проблем, това ме засяга!" Те не са стояли апатично, те не са казали това нас не ни интересува. Това прави българският случай уникален, отново подчертава Мариашин.

За съжаление антисемитизмът съществува и днес и не само в Европа, но и в Близкия Изток и той е огромен там. За съжаление, се прехвърля и в Европа. Това, което ние правим като евреи е да му се противопоставяме, но ние не може да се справим с този проблем сами и затова се обръщаме към политически фигури, към правителства, към медиите, към обществеността за партниране в тази борба, защото тя изисква усилията на всички ни. Ние като евреи ще бъдем винаги в нея, но трябва да се разбере, че това един обществен проблем, коментира настоящата ситуация в света вицепрезидентът на еврейската организация.

Аз идвам в България от 25 години и твърдя, че вратата за разговори е била винаги отворена. Познавам българските политици от целия този период и сме имали с тях откровени, открити дискусии, не само тук, но и във Вашингтон и винаги сме работили за добрите отношения между България и САЩ, които са важни не само за нас, но и за Европа. Важни са добрите отношения между България и Израел. Между България и Израел има причини за тези добри отношения, защото огромна група от българските евреи живее там и не само историята, за която съм дошъл и ни свързва, надявам се да ни свързва и бъдещето. Аз се надявам, че ще продължим нашите връзки с българското правителство, което и да е то и с българското общество, убеден е в прогнозата си Даниел С. Мариашин.

Ние сме много стара организация - ще отбележим 170 годишнината си през октомври - и при създаването си сме поставили като цел защитата на човешките права, добрите отношения на Израел с останалите държави от целия свят. Ние помагаме на хора, пострадали при природни бедствия, имаме програми за подпомагане на възрастни хора, но освен всичко това ние сме международна организация, която се занимава с демократизацията на света и за демократичните ценности, в които ние всички вярваме. В тази връзка една от най-основните заплахи за нашите демократични ценности идва от Иран и от хората, които изповядват подобни възгледи и застрашават нашия свят и нашият стремеж е да се противопоставим на тези сили. Те, за съжаление, не действат само локално, те не са само в Близкия Изток, те са в целия свят, те не са проблем само за нас като еврейска общност, но за цялата цивилизация, казва в заключение вицепрезидентът на Б`ней Б`рит.

Б`ней Б`рит е най-старата съществуваща и днес еврейска обществена организация в света. Тя е основана като Независимия орден Б`ней Б`рит на 13 октомври 1843 година в Ню Йорк, Съединените щати, от група еврейски емигранти от Централна Европа. Тя организира широка програма от хуманитарни, образователни, обществени дейности, младежи и благотворителни проекти. Б`ней Б`рит е международно призната и е асоциирана към ООН, Съвета на Европа, ЮНЕСКО.

Б`ней Б`рит Европа обединява всички ложи на територията на Европа. Б`ней Б`рит съществува в България от 1898 година.

Закривана е през 1940 година по силата на Закона за Защита на Нацията. Възстановена е през 1944 година и отново е разпусната с всички останали обществени организации, които не са членували в ОФ. Възстановена е през 1992 година. /БГНЕС

София / България
Copyright © 2008 Агенция БГНЕС . Всички права запазени.


Съдържанието на Агенция БГНЕС и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция БГНЕС, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция БГНЕС, посочване на източника и добавяне на линк към www.bgnes.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Без филтър!
Проф. Огнян Герджиков: Няма пречка КС да ревизира собствените си решения

Не виждам юридическа пречка депутатите да питат конституционните съдии между първо и второ четене за промените в Конституцията >>>