BGEUR 1.95583
USD 1.78240
CHF 1.83819
GBP 2.78311

Weather Today Tomorrow
София 32° 31°
Бургас 32° 32°
Варна 31° 30°
Пловдив 33° 36°
Русе 34° 35°(720x576) (10000 kbps) 2013-10-10 14:54:30
Общество

Милиардерът Канев: Извън България съм като дърво без корен

Напуснах България като момче в търсене на възможности в други краища на света. С възрастта и разстоянието връзката с България стана по-силна. Живеейки извън България се чувствам като дърво без корен, като човек, разделен от своя дом и своя народ.

Това каза през сълзи канадският милиардер и строителен магнат Игнат Канев, предаде кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Канев бе в Русе, където бе открит финансирания от него "Канев център" към Русенския университет. На тържествена церемония Игнат Канев стана "доктор хонорис кауза" на РУ и почетен гражданин на Русе.

"Независимо колко дълго съм бил в моята родина и колкото далеч съм от нея, моите родни корени винаги ще бъдат свързани с българската земя. "Канев център" е моят начин да засадя символично дърво в земята на отечеството. Бих искал този център да напомня на всички сънародници, живеещи в чужбина, никога да не забравят откъде са тръгнали. За мен откриването на "Канев център" е една сбъдната мечта. Нека това бъде мястото, където студентите да се събират, учат и творят", каза още роденият в русенското село Горно Абланово предприемач.

Президентът Росен Плевнелиев сравни дарението на Игнат Канев с делото на братята Христо и Евлоги Георгиеви преди 136 години, благодарение на които е построен Софийският университет. "Дарението на Игнат Канев в полза на Русенския университет е благороден акт на един достоен и успял българин. Изграждането на комплекса "Канев Център" утвърждава авторитета на висшето учебно заведение", каза още Плевнелиев. Новият център ще помага за изграждането на пряка връзка между представителите на научните среди и бизнеса. По думите на президента Игнат Канев е показал рецептата на успеха - да надграждаме и строим, а не да разваляме, да инвестираме в развитието на нацията. "Рецептата е във "Върви народе възродени", а не в "Радка – пиратка", заяви още Плевнелиев.

Новият център бе осветен тържествено от патриарх Неофит, който похвали богоугодните дела на Игнат Канев. "Не ще ни стигне времето да посочим добрите дела, които са извършили Канев и семейството му", каза патриархът, припомняйки, че семейството на канадския бизнесмен е изградило нов български храм в Торонто. След откриването на центъра Игнат Канев бе удостоен с почетните звания "доктор хонорис кауза" на Русенския университет и почетен гражданин на Русе, а неговата съпруга Димитрина Канев и дъщерите им Кристина-Мария и Анна-Мария, с титлата почетен член на Русенския университет.

Комплексът "Канев Център" бе построен само за седем месеца, като 2 млн.лв. бяха дарени от Игнат Канев, а останалите 2 млн.лв. бяха осигурени от Русенския университет. Двуетажният комплекс разполага с многофункционална зала с 800 места, заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места и зала за пресконференции. Оборудването е с модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултанен превод. Комплексът ще се използва както за университетски, така и з градски, национални и международни форуми. /БГНЕС

РУСЕ /
Copyright © 2008 Агенция БГНЕС . Всички права запазени.


Съдържанието на Агенция БГНЕС и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция БГНЕС, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция БГНЕС, посочване на източника и добавяне на линк към www.bgnes.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Без филтър!
Пат Бюканън: Достатъчно Анкара е избирала враговете на Вашингтон

През цялата студена война турците бяха сред най-доверените съюзници на Америка. >>>