BGEUR 1.95583
USD 1.78533
CHF 1.83940
GBP 2.79006

Weather Today Tomorrow
София 30° 31°
Бургас 30° 31°
Варна 30° 31°
Пловдив 32° 33°
Русе 32° 33°(720x576) (12000 kbps) 2014-01-05 13:02:01
Общество

Сияна от Николаево е "Бебе на годината" за 2014г.

Сияна от Николаево е "Бебе на годината" за 2014 г.

Момиченцето е родено в 0.01ч. на 1 януари, в многопрофилната болница "Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора. Сияна тежи 2.570 кг, с височина 47 см.

На 2 януари майката Силвия сподели пред БГНЕС, че всичко е станало много бързо. Били се събрали със семейството и приятели да посрещнат Новата година, когато я заболял корема. Веднага са пристигнали в акушеро-гинекологичното отделение и Сияна се е появила на белия свят.

Момиченцето е проплакало точно в 00.01 часа. Тя е родена по естествен път. Детето е здраво и се храни добре.

На 1 януари 2014 г. са родени общо 96 деца, от които 2 двойки близнаци. 61 774 бебета са родени през 2013 г.

Мисията на кампанията "Бебе на годината" има за цел да насочва общественото внимание към демографските проблеми в страната. През годините се оказва, че зад проблема с тревожните цифри се крият не една и две причини. Кампанията излъчва първото и последното бебе на годината, както и избор на орисник, защото народните поверия гласят, че до 40-ия ден, всеки, който застане до бебето, има свойството да му предава своите добри качества. Орисването ще се случи на 21 януари - Бабинден, както и Деня на родилната помощ, а орисник на бебето, родено през 2014 г., ще бъде министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Новото при "Бебе на годината" е, че тази година ще се излъчи само първото бебе за 2014 г. и това ще се случи благодарение на Електронния регистър на ражданията. През тази година ще има и нов медальон, чиито автор е Вида Пиронкова. Предстои да бъде изработената и пластиката, която ще се връчи на болницата, в която бебето се е родило.

"Намаляват жените в детеродна възраст, а главната причина затова е както социалната, така и влошеният здравен статус на жените в репродуктивна възраст и тоталният коефициент на плодовитост", заяви д-р Антония Григорова, която е организатор на кампанията "Бебе на годината" за 14-а поредна година.

Д-р Георгиева представи и резултатите, според които най-ниският процент на плодовитост е регистриран през 1995 г. Тогава той е 1,23, а най-високата стойност от 2.57 е достигнала през 2009 г. За 2012 г. той е 1,5.

Проблемите с репродуктивното здраве все още стават срамни и неудобни за българската народопсихология, но те са както при мъжете, така и при жените. Стряскащ е и борят на преждевременните раждания, както и преждевременните раждания при майките между 12-16 г. възраст. За 2012 г. те са близо 7000. Голям е и броят на децата, които са изоставени след раждането.

"Ще работим за психологичната подкрепа за родителите и недоносените деца, както и ще продължим да работим за превенцията, за да се подобри раждаемостта в България и да имаме повече здрави бебета", заяви Нина Николова от сдружение "Нашите недоносени деца".

"Ще предложим на МЗ НЗОК да поеме задължително едно изследване за установяване на мъжкия стерилитет, както и държавата да финансира половината от средствата, след като трите опита за безплатно ин-витро бъдат изразходвани", заяви Редина Велчева от фондация "Искам бебе".

Ще се разработят различни програми и ще се работи за възстановяване на женската консултация и разкриване на консултативни кабинети за оказване на съдействие на семействата с проблеми в репродуктивното здраве. "Подобрихме печалния си рекорд, чиито негативи ще берем след 20 години. През тази година ще бъдат отделени и 10 млн. евро за справяне с репродуктивните проблеми", заявиха от МЗ. /БГНЕС

София / България
Copyright © 2008 Агенция БГНЕС . Всички права запазени.


Съдържанието на Агенция БГНЕС и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция БГНЕС, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция БГНЕС, посочване на източника и добавяне на линк към www.bgnes.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Без филтър!
Мирослав Зафиров: "Ядреното" споразумение – промяна на статуквото в Близкия изток или задълбочаване на разликите?

Резултатът от преговорите между Иран и групата "5+1" във Виена беше очакван и внимателно наблюдаван от страните в Близкия изток. Вниманието беше насочено по-скоро към реакцията на основните сунитски държави като Саудитска Арабия и нейните партньори от Съвета за сътрудничество на арабските страните от Персийския залив (ССАДПЗ). >>>