BGEUR 1.95583
USD 1.75191
CHF 1.87754
GBP 2.74003

Weather Today Tomorrow
София 26° 25°
Бургас 23° 24°
Варна 23° 23°
Пловдив 30° 29°
Русе 31° 30°(720x576) (12000 kbps) 2014-01-05 13:02:01
Общество

Сияна от Николаево е "Бебе на годината" за 2014г.

Сияна от Николаево е "Бебе на годината" за 2014 г.

Момиченцето е родено в 0.01ч. на 1 януари, в многопрофилната болница "Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора. Сияна тежи 2.570 кг, с височина 47 см.

На 2 януари майката Силвия сподели пред БГНЕС, че всичко е станало много бързо. Били се събрали със семейството и приятели да посрещнат Новата година, когато я заболял корема. Веднага са пристигнали в акушеро-гинекологичното отделение и Сияна се е появила на белия свят.

Момиченцето е проплакало точно в 00.01 часа. Тя е родена по естествен път. Детето е здраво и се храни добре.

На 1 януари 2014 г. са родени общо 96 деца, от които 2 двойки близнаци. 61 774 бебета са родени през 2013 г.

Мисията на кампанията "Бебе на годината" има за цел да насочва общественото внимание към демографските проблеми в страната. През годините се оказва, че зад проблема с тревожните цифри се крият не една и две причини. Кампанията излъчва първото и последното бебе на годината, както и избор на орисник, защото народните поверия гласят, че до 40-ия ден, всеки, който застане до бебето, има свойството да му предава своите добри качества. Орисването ще се случи на 21 януари - Бабинден, както и Деня на родилната помощ, а орисник на бебето, родено през 2014 г., ще бъде министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Новото при "Бебе на годината" е, че тази година ще се излъчи само първото бебе за 2014 г. и това ще се случи благодарение на Електронния регистър на ражданията. През тази година ще има и нов медальон, чиито автор е Вида Пиронкова. Предстои да бъде изработената и пластиката, която ще се връчи на болницата, в която бебето се е родило.

"Намаляват жените в детеродна възраст, а главната причина затова е както социалната, така и влошеният здравен статус на жените в репродуктивна възраст и тоталният коефициент на плодовитост", заяви д-р Антония Григорова, която е организатор на кампанията "Бебе на годината" за 14-а поредна година.

Д-р Георгиева представи и резултатите, според които най-ниският процент на плодовитост е регистриран през 1995 г. Тогава той е 1,23, а най-високата стойност от 2.57 е достигнала през 2009 г. За 2012 г. той е 1,5.

Проблемите с репродуктивното здраве все още стават срамни и неудобни за българската народопсихология, но те са както при мъжете, така и при жените. Стряскащ е и борят на преждевременните раждания, както и преждевременните раждания при майките между 12-16 г. възраст. За 2012 г. те са близо 7000. Голям е и броят на децата, които са изоставени след раждането.

"Ще работим за психологичната подкрепа за родителите и недоносените деца, както и ще продължим да работим за превенцията, за да се подобри раждаемостта в България и да имаме повече здрави бебета", заяви Нина Николова от сдружение "Нашите недоносени деца".

"Ще предложим на МЗ НЗОК да поеме задължително едно изследване за установяване на мъжкия стерилитет, както и държавата да финансира половината от средствата, след като трите опита за безплатно ин-витро бъдат изразходвани", заяви Редина Велчева от фондация "Искам бебе".

Ще се разработят различни програми и ще се работи за възстановяване на женската консултация и разкриване на консултативни кабинети за оказване на съдействие на семействата с проблеми в репродуктивното здраве. "Подобрихме печалния си рекорд, чиито негативи ще берем след 20 години. През тази година ще бъдат отделени и 10 млн. евро за справяне с репродуктивните проблеми", заявиха от МЗ. /БГНЕС

София / България
Copyright © 2008 Агенция БГНЕС . Всички права запазени.


Съдържанието на Агенция БГНЕС и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция БГНЕС, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция БГНЕС, посочване на източника и добавяне на линк към www.bgnes.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Без филтър!
Защо халифатът нанася поражения на "коалицията" на Обама?

През септември президентът Барак Обама обяви създаването на водена от САЩ "широка коалиция", сформирана, за да "разгради и, в крайна сметка, унищожи" Ислямска държава. Осем месеца по-късно терористите изглеждат по-силни, от всякога. >>>