BGEUR 1.95583
USD 1.75821
CHF 1.82890
GBP 2.69435

Weather Today Tomorrow
София
Бургас 13°
Варна 12°
Пловдив 10° 11°
Русе 10°(720x576) (10107 kbps) 2014-01-10 16:28:47
Култура

Юбилейна изложба на Радул Шишков в Пловдив

Портрети, пейзажи, фигурални композиции, натюрморти- всичко има в изложбата, подредена за 80-ия юбилей на пловдивския художник Радул Шишков в Градската художествена галерия в града. За него големият галерист Димитър Инджов казва:

" Неговите картини ще останат и ще имат свой собствен живот, защото са създадени с любов и откровение. И макар многообразието от теми и сюжети да е огромно, макар гамите да са от най-монохромните, до най-пъстроцветните, колоритът да е изключително различен, авторския почерк е налице. Пред нас се разкрива един интимен свят на знаещ и можещ художник, който е и много различен и същевременно последователен и логичен.

Предпочитани са пейзажите от България и странстванията от различни страни, портретите на известни личности, натюрмортите и цветята. Авторът не се бои да работи прекалено експлоатирани сюжети. Следва своето светоусещане, своето разбиране за нещата. Пресъздава познатото и известното чрез своята концепция за възприятие на значимото и интересното.

Целия набор от мотиви и образи понякога се повтаря, но авторът използвайки невероятните възможности, които предоставя монотипията, експериментирайки с различния колор пресъздава различни състояния.

В някои от картините Радул Шишков съвсем съзнателно е потопил формата в мараня от трепкащи цветни петна.

Преплитат се елементи от реалното и познатото, обвити или прикрити зад цветни мазки, които излизат от реалния контур. Създава се една освободеност и виталност. Статиката и сковаността на формата се трансформират в едно освободено, обобщено възприятие. Въздухът сякаш трепти с цветни нюанси, които огряти от слънцето, или при взаимодействието си със светлината създават колоритни трептения. Внушава се един лиричен ритъм, една поетичност на състоянието.

За Радул Шишков не е проблем да използва възможностите, които предоставя и традиционната живописна структура или рисунката. Изборът на изразните средства се определя от търсенето на същността и разрешаването на различни пластични или естетични проблеми."

Пловдив / България
Copyright © 2008 Агенция БГНЕС . Всички права запазени.


Съдържанието на Агенция БГНЕС и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция БГНЕС, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция БГНЕС, посочване на източника и добавяне на линк към www.bgnes.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Без филтър!
Стойчо Кацаров: Разделянето на здравния пакет съдържа елемент на несправедливост

Готвените промени в Закона за здравното осигуряване ще носят след себе си различни последици - промени в здравния пакет, в лекарствената политика, както и в структурата на НЗОК. >>>