BGEUR 1.95583
USD 1.75191
CHF 1.87754
GBP 2.74003

Weather Today Tomorrow
София 26° 25°
Бургас 23° 24°
Варна 23° 23°
Пловдив 30° 29°
Русе 31° 30°(720x576) (10107 kbps) 2014-01-10 16:28:47
Култура

Юбилейна изложба на Радул Шишков в Пловдив

Портрети, пейзажи, фигурални композиции, натюрморти- всичко има в изложбата, подредена за 80-ия юбилей на пловдивския художник Радул Шишков в Градската художествена галерия в града. За него големият галерист Димитър Инджов казва:

" Неговите картини ще останат и ще имат свой собствен живот, защото са създадени с любов и откровение. И макар многообразието от теми и сюжети да е огромно, макар гамите да са от най-монохромните, до най-пъстроцветните, колоритът да е изключително различен, авторския почерк е налице. Пред нас се разкрива един интимен свят на знаещ и можещ художник, който е и много различен и същевременно последователен и логичен.

Предпочитани са пейзажите от България и странстванията от различни страни, портретите на известни личности, натюрмортите и цветята. Авторът не се бои да работи прекалено експлоатирани сюжети. Следва своето светоусещане, своето разбиране за нещата. Пресъздава познатото и известното чрез своята концепция за възприятие на значимото и интересното.

Целия набор от мотиви и образи понякога се повтаря, но авторът използвайки невероятните възможности, които предоставя монотипията, експериментирайки с различния колор пресъздава различни състояния.

В някои от картините Радул Шишков съвсем съзнателно е потопил формата в мараня от трепкащи цветни петна.

Преплитат се елементи от реалното и познатото, обвити или прикрити зад цветни мазки, които излизат от реалния контур. Създава се една освободеност и виталност. Статиката и сковаността на формата се трансформират в едно освободено, обобщено възприятие. Въздухът сякаш трепти с цветни нюанси, които огряти от слънцето, или при взаимодействието си със светлината създават колоритни трептения. Внушава се един лиричен ритъм, една поетичност на състоянието.

За Радул Шишков не е проблем да използва възможностите, които предоставя и традиционната живописна структура или рисунката. Изборът на изразните средства се определя от търсенето на същността и разрешаването на различни пластични или естетични проблеми."

Пловдив / България
Copyright © 2008 Агенция БГНЕС . Всички права запазени.


Съдържанието на Агенция БГНЕС и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция БГНЕС, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция БГНЕС, посочване на източника и добавяне на линк към www.bgnes.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Без филтър!
Защо халифатът нанася поражения на "коалицията" на Обама?

През септември президентът Барак Обама обяви създаването на водена от САЩ "широка коалиция", сформирана, за да "разгради и, в крайна сметка, унищожи" Ислямска държава. Осем месеца по-късно терористите изглеждат по-силни, от всякога. >>>