Днес са изборите в Турция

В условията на извънредно положение в Турция днес се провеждат извънредни президентски и парламентарни избори.

Последната дума в тези условия след сурова предизборна обработка и една от най-оспорваните кампании в историята на страната, имат около 60 милиона регистрирани гласоподаватели.

Системата за управление на Турция ще бъде официално и ефективно променена в президентство с изпълнителна власт, а избраният нов президент ще концентрира още значителна част от властта в ръцете си.

Според социолозите е възможно досегашният силен човек на Турция да загуби пълното си мнозинство и да има още един тур за президент, но отново според агенциите, той ще спечели втория тур.

Най-сериозна подкрепа срещу пълновластния Ердоган може да получи кандидатът за президентския пост от основната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП) Мухарем Индже.

Мухарем Индже и съпругата му пред многомилионния митинг в Истанбул.
Мухарем Индже и съпругата му пред многомилионния митинг в Истанбул. / БГНЕС

Той заяви в събота пред 5-милионен митинг в Истанбул, че ако победи, Турция ще стане друга страна. „Утре ще настъпи краят на дискриминацията, утре настъпва края на безсмисленото пилеене на държавни средства

Редица митинги провежда и действащият президент Реджеп Ердоган.

Голямо внимание съперниците за президентския пост обръщат на Истанбул, защото там живее една пета от населението на Турция. Освен това се очаква днес и Индже, и Ердоган да гласуват именно в Истанбул. /БГНЕС